Preventieve cognitieve training

Terugval voorkomen door Preventieve Cognitieve Training

Met het oog op het voorkomen van terugval, is het effect van Preventieve Cognitieve Training (PCT) onderzocht. Het onderzoek werd gedaan onder mensen die hersteld waren van terugkerende depressieve episodes. De uitkomsten laten zien dat PCT beschermt tegen terugval in een depressie.

  • Het volgen van 8 sessies Preventieve Cognitieve Training (PCT) biedt bescherming tegen terugval in een depressie voor 2 tot 10 jaar. 
  • Mensen die antidepressiva begeleid afbouwen* na herstel én de Preventieve Cognitieve Training volgen, zijn niet slechter af dan mensen die antidepressiva doorslikken na herstel. *Antidepressiva werden afgebouwd nadat men een half jaar na herstel antidepressiva had gebruikt.
  • Het doorslikken van antidepressiva in combinatie met Preventieve Cognitieve Training biedt de beste bescherming tegen terugval.

Hoe werkt Preventieve Cognitieve Training?

Bij Preventieve Cognitieve Training leert u als deelnemer wat u zelf kunt doen om een terugval te voorkomen. De training bestaat uit 8 sessies.

Bij deze Preventieve Cognitieve Training Komen drie onderdelen aan bod:

  1. U werkt aan het vermeerderen van positieve denkpatronen en verminderen van beperkende denkpatronen.
  2. U leert hoe u positieve gevoelens en ervaringen beter op kunt slaan in uw geheugen en hoe u deze positieve gevoelens en ervaringen terug kunt halen uit uw geheugen.
  3. U maakt zelf een persoonlijk preventieplan. Dit kan u helpen een terugval in de toekomst te herkennen. Met behulp van het preventieplan weet u wat u zelf kunt doen om terugval te voorkomen. 

Na iedere sessie krijgt u als deelnemer opdrachten mee waar u thuis mee aan de slag gaat. Deze opdrachten nemen circa 10 minuten in beslag en zijn erg belangrijk voor een succesvol verloop van de training. Iedere sessie worden de opdrachten met u besproken.

Aan het einde van de training heeft u dan als deelnemer aan deze training zelf een persoonlijk preventieplan gemaakt. Hierin staat wat u kunt doen wanneer u depressieve gevoelens of klachten begint te ervaren.  Het doel van de training is dat u minder vaak en minder snel terug zal vallen in een depressie. Deze training kunt u zowel in een groep als individueel volgen. De training wordt gegeven door PCT-therapeuten. Dit zijn speciaal in PCT getrainde gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters.

Cliëntervaringen

In onderstaande audiofragmenten kunt u beluisteren hoe Preventieve Cognitieve training door cliënten ervaren wordt. 

De invloed van denkpatronen
Positieve invloed Preventieve Cognitieve training
Praktische tips
Het preventieplan: werkt dat?
Waarom Preventieve Cognitieve training?